Proses Penghasilan Santan


Santan HD diproses dengan bersih bagi memastikan kualiti santan yang dihasilkan adalah terbaik.
Mesin parutan kelapa dan pemerahan santan sentiasa dibersihkan dengan teliti selepas@sebelum aktiviti memproses santan dilakukan. Ini bagi memastikan santan yang dihasilkan tidak mudah berbau masam.
Kelapa yang berkualiti dipilih untuk memastikan kualiti santan terjaga. Kebiasaan kelapa tua akan dicampur bersama kelapa muda untuk menghasilkan santan yang pekat dan manis manakala kelapa yang berbau masam dan tengit tidak akan digunakan untuk buat santan kerana akan menjejaskan kualiti santan.
Proses pengasingan isi dari tempurung dilakukan menggunakan pencungkil kelapa secara manual.
Isi kelapa dibersihkan sebelum diparut.







Parutan kelapa tadi kemudian diproses dengan mesin pemerahan untuk menghasilkan santan.
Tapisan pertama& ke-2

3 tahap penapisan digunakan bagi memastikan santan yang dihasilkan bebas dari hampas kelapa yang kasar. Maka santan segar berjaya dihasilkan.
Tapisan ke-3
Hampas kelapa selepas proses perahan masih terdapat sedikit kandungan santan, rugi jika dibuang.
Hampas tersebut dicampur dengan sedikit air kemudian diperah lagi sekali untuk menghasilkan "kemacar". Kemacar diberi secara percuma dengan setiap pembelian santan di kedai ini.
Hampas terakhir boleh digunakan sebagai makanan binatang ternakan seperti ayam & itik.

Comments